Skötsel

Så här tar jag hand om mina kaniner. Kom gärna med tips och råd

Burarna mockas varje till varannan dag. I burarna har jag både spån och halm. Kaninerna har fri tillgång på hö och på sommaren plockar jag varje dag färskt grönt gräs.
De får Lantmännens Rabbfor (pellets) blandat med kornkross och lite Luzern hackat strå och såklart nytt färskt vatten varje dag. Emellanåt  blandar jag i multivitamin i vattnet som man kan köpa i de flesta välsorterade mataffärer och djuraffärer, detta kan vara tex vid fällning eller vid nedsatt allmän tillstånd och oftast vid vintertid då färskt gräs m.m är svårt att få tag i.
Frukt och grönt får de så ofta huset erbjuder vilket brukar bli flera gånger i veckan, allt från banan och jordgubbar till sallad, gurka och tomat.
Kvistar från frukt och bärande träd ger jag kontinuerligt. På hösten när fruktträden klipps brukar jag hänga upp och spara kvistar till vintern så att kaninerna alltid kan ha något att gnaga på.

I gång per år tvättas och saneras burarna med Virkon. 
Hona med ungar flyttar ut till box den sista tiden med sina ungar. Detta för att jag tycker det blir lite trångt i buren när ungarna växer och ungarna älskar att få springa och busa med varandra i en stor box! Till och med mammakanin brukar bjuda på ett glädjeskutt eller två. 

Är djuren sjuka åker jag givetvis till vetrinären. Vintern -10/11 gjorde jag en vetrinärbesiktning av mina avelsdjur utan anmärkning.

Kaninungarna säljes när de är 10 veckor gamla.
Tidigare släppte jag dom vid 8 veckor, men vill helst vänta tills de är 10 veckor då jag tycker de inte är riktigt mogna för att lämna mamman vid 8 veckor, men självklart går det att diskuttera.

Var noga med uppsikten på kaninernas magar. Jag kollar bajs varje dag och om kaninen ätit och druckit. Detta är viktigt att göra då det kan vara förödande om en kanin slutar äta. Det är lätt hänt att mata på Belgiska Jättar för mycket pellets då man jätte gärna vill ha en stooor kanin, men tänk på att hellre en frisk kanin än en stor sjuk kanin. Kaninernas tarmar klarar inte för stora mängder av pellets.

Kaninmamman Amber i hästbox tillsammans med sin dotter Eivor

Prisinformation

Kanin med stamtavla från 8 veckors ålder: 800 - 1200 kr beroende på färg, import m.m.

Kanin med stamtavla från 6 månaders ålder: 1300 kr

Kaniner säljes tillsammans med övergångsfoder, stamtavla och info häfte.

Kaninungars utveckling

1 dag gamla

1 vecka gamla

2 veckor gamla

3 veckor gamla