I väntans tider

Kl: 02.15 den 9/4 föddes en liten brun flicka!

På natten kom hon äntligen, Meyjas "lilla" bäbis som visade sig vara ganska stor.
Jag låg och vakade i soffan med kameraövervakningen uppkopplad i TVn. Jag hade slumrat till då jag vaknar och ser hur Meyja kämpar med att få ut fölungen. Ser bara en hov som sticker ut och Meyja är påtagligt tagen av kämpandet. Själv blir jag livrädd, hon reder inte ut det! På med kläderna, tvättar nogrannt mina händer och under tiden ser jag hur Meyja kämpar och kämpar med att få ut fölungen utan resultat. F**n, f**n, f**n hinner jag tänka innan jag kastar mig ut och springer mot stallet.

Väl där har Meyja ställt sig upp, fortfarande med endast lilla hoven utanför. Försiktigt går jag in till henne, kavlar upp ärmen och in med armen för att kontrollera så det inte var felläge, vilket jag tack o lov kunde konstatera att det inte var *puh*. Meyja lägger sig ner och jag hjälper till och dra under hennes värkarbete. Jag tänker att detta går inte, vi får inte ut fölet! Jag orkar inte! Men sen förstår jag ju att jag inte bara kan sluta och ställa mig och ringa till vet för det tar säker minst en timme innan de hinner komma och då kan det vara försent. När jag inser det får jag nya krafter och får tillslut ut huvudet. Sliter upp fosterhinnan och sedan kommer resten av fölet. Trodde det var dött men så fort det kom ut gnäggade det till. Åh, va skönt det var att höra!

När väl fölet var ute smög jag ut och höll tummarna stenhårt att Meyja skulle ta sig an fölet, kan ju alltid vara lite vanskligt när det är första fölet. Hon låg kvar en stund utmattad av fölningen stackaren, men sen fick hon nya krafter och började slicka sin söta, bruna fölunge som visade sig vara en stor och kraftig flicka med långa ben, men kraftiga som stockar haha - ett riktigt kraftpaket!

Det tog en stund innan hon kom på benen, men då ville inte riktigt Meyja släppa till henne till mjölken plus att hennes juver var så stinnt att ungen inte fick något grepp om spenen. Det slutade med att jag fick mjölka ur i nappflaska och ge henne det första och efter det blev spenen lit slappare så att hon lättare fick tag om den. Men det var svårt att vara själv och försöka manövrera en ostadig fölunge till mammas juver som dessutom inte vill släppa till... En utmaning kan man säga.. Men det gick och det gick bra!

Nu står en stor reslig fölunge i hagen bredvid en stolt mamma. Hon ser mer ut som en brunbjörn med all päls och eftersom hon var så stor och kraftig döpte vi henne till Bessa som betyder björnhona på isländska.

Slutet gott allting gott <3

Påskdagen 8/4-12

Imorse när jag släppte ut Meyja i hagen gick hon raka väga längst bort i hagen och vankade utmed staketet. Det kom vit mjölk från spenrna. På eftermiddagen när jag gått ut till henne i hagen för att kolla till henne sa hon till mig att hon ville gå in. Nu står hon i sin box och slår sig med bakbenen mot magen, trycker baken mot boxvägen, biter sig i sidan och gräver i boxen. Så nu har jag halmat upp boxen, tvättat juver, svans och rumpa på Meyja, flätat svans och gjort henne allmänt vacker för den stundande fölningen. Håll alla tummar och tår nu för inatt tippar jag för att h*n kommer! Jag tror även att det blir fux, hingstföl utan tecken möjligtvis en stjärn (ev kan dt bli ett brunt hingstföl ist).  Idag skulle vi eg till mina föräldrar i Varberg på påskmiddag men avbokade det såklart.
Kom igen nu fölet och Meyja! Heja heja!!!!!!

Påskdagen

Vackra Meyja

Påskdagen

Dripp, dropp av vit mjölk från juvret

Långfredagen den 6/4-12

Lite juverbilder från idag. Var nog lite trött, för jag glömde fota hela Meyja..

Långfredagen den 6/4-12

11/3

Nu börjar Meyja bli ganska besvärad av sin tjocka mage och det syns inte lika tydligt på bild men hon har blivit mycket större på kort tid.

11/3

Mage som putar ut på bägge sidor.

11/3

Inte hänt så mycket med juvret men lite tror, eller vill jag tro iaf..

11/3

En fällandes Meyja

7/3

7/3

Onsdag den 7/3

Lördagen den 11 februari

Meyja dräktig med vår hingst Gandur. Meyja är ett femårigt islandssto och gick på fribetäckning från 18 april till slutet på juni. Hon är förstföderska. Här får ni följa hennes utveckling fram till fölningen. Det ska bli såå spännande och behöver jag tala om att jag är nervös...

Lördagen den 11 februari

Lite mage har hon. Från första betäckning den 18/4-11, 298 dagar (om jag räknat rätt)

Lördagen den 11 februari

Än har inget hänt i juvret.

Lördagen den 11 februari

Kan skymta lilla magen på sidorna.